Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

>alph Macchio után most Will Smith fia tanul meg mesterfokon kungfuzni. Jól sikerült, útifilmbe ágyazott remake, Jackie Chan pedig megmutatja emberi arcát.

Technikai tudás helyett filozófia. Ez az, amit egy igazi mester átad a kiválasztott tanítványnak. A kitartó gyakorlás önmagában nem elég, az elme és a szív elcsendesítése, kiürítése szükséges a tökéletes gyakorlathoz, és a győzelemhez. Ez minden igazi harcművészeti film üzenete. Az 1984-es Karate kölyök remake-je is sikeresen abszolválta a feladatot, méltó utódja gyerekkorunk kultikus filmjének.

A tizenkét éves Dre Parker (Jaden Smith) anyjával Pekingbe költözik. A srác nehezen illeszkedik be, nemcsak a kulturális és nyelvi különbségek miatt, hanem mert már az első napon megveri egy helyi kungfu bajnok gyerek. Az egyetlen fénysugár az idegen környezetben csinos osztálytársnője, Mei Ying (Wenwen Han). Az egyre jobban elkeseredő Dre-nek aztán váratlan segítője akad, a ház gondnoka, Han úr (Jackie Chan) személyében, aki megtanítja, hogyan védje meg magát, és felkészíti a bajnokságra.

Aki szereti Jackie Chan-t, a kaszkadőr nélküli mutatványok élő legendáját, az azért nézze meg a filmet; aki pedig nem, az azért. Az 56 éves színész félretette a bárgyú vigyort, visszafogottan és érzékenyen alakítja a kiégett, csendes, tudását sokáig rejtő kungfu mestert, aki az oktatást azzal kezdi, hogy megtanítja a fiút felakasztani a kabátját, csak utána viszi el a hegyekbe kobrapózt gyakorolni. Harald Zwart opusza fejlődési regény, harcművészeti film és Kínáról szóló útifilm egyben, és mindhárom műfajban jól teljesít. Persze Hollywood átüt az egészen: a fiú olykor a Nagy Falon gyakorlatozik, és a gonosz antagonista harcművész napszemüvegben pózol.

 

The Karate Kid – amerikai-kínai akciófilm. 2010. Rendezte: Harald Zwart. Szereplők: Jaden Smith (Dre Parker), Jackie Chan (Mr. Han), Wenwen Han (Mei Ying), Taraji P. Henson (Sherry Parker),
Zhenwei Wang (Cheng), Rongguang Yu (Li mester). 140 perc. Forgalmazó: InterCom.

Hazai bemutató: szeptember 2.

 


>A "Karate kölyök" nyerte a hétvégét az észak-

amerikai mozikban, kiütve az első helyről az ogre-animációk legújabb darabját, a "Shrek - Forever After" című mozit.
>A Jackie Chan és Jaden Smith főszereplésével készült feldolgozás összesen 56 millió dollárt hozott az alkotóknak az első három napon.

A sikerlista második helyén egy másik feldolgozás, a "Szupercsapat" végzett, 25,6 millió dolláros jegybevétellel, míg Shrek legújabb kalandjai a harmadik helyre szorultak vissza, 15,8 millió dolláros hasznot hajtva. Igaz, utóbbi bemutatása óta már 210 millió dollárral gazdagította a filmkészítőket. Negyedik helyen a "Get Him To The Greek" című komédia zárta a hétvégét, 10 millió dollárral, míg az Ashton Kutcher főszereplésével készült "Killers" 8,2 millió dollárral az ötödik lett.

A karate kölyök robbantott


A karate kölyökKivételes alkalommal a héten debütáló két film lett az első két helyezett a hétvégi bevételi listán. A Jackie Chan főszereplésével készült remake különösen jól teljesített, hiszen az elért 56 millió dollárral már a vetítés első hetén a másfélszeresét hozta vissza a 40 milliós büdzsének, veregethetik egymás vállát a Sony-nál. Nálunk a pillanatnyi helyzet szerint csak szeptemberben lesz látható a film.
A második helyezett szintén egy régi franchise újra elővétele, A szupercsapat (The A-Team) már finoman szólva sem nyitott jól, a 110 milliós költségvetésből készült a film az első hétvégén 26 milliót hozott – A 20th Century Fox ennek ellenére optimista, reményei szerint visszahozza a film a költségeket (vissza fogja, majd évek múltán amikor már a TV-s jogokat is eladták). A szupercsapat augusztus 5-én kerül a hazai mozikba.

A karate kölyök - KÍNAI FORGATÁS

 


Mikor A karate kölyök történetét modernebbre hangszerelték, az alkotók olyan helyszínt kerestek, amely a lehető legtöbb akadályt gördítheti Dre útjába. „Azon tűnődtünk: van olyan hely, amely egy másik világba röpítené Dret? – mondja Will Smith. – Mikor szerződtettük Jackie Chant Dre mentorául, rájöttünk: Kína. Tudtuk, hogy nagy feladat lesz, de a helyszín végül is erősebbé tette a drámát, és epikusabbá a filmet. Roppant büszke vagyok arra, amit Kínában elértünk. Mikor látod, ahogy Jaden és Jackie a Nagy Fal tetején edzenek… a napnál is világosabb, hogy Los Angelesben ezt lehetetlen lett volna megcsinálni.”

A döntést tett követte: a stáb Kínába költözött. Mivel sok kinézett helyszín tiltott vagy nehezen elérhető, a producerek a China Film Grouphoz fordultak segítségért. Ez az ország legnagyobb és legbefolyásosabb állami filmvállalata.

„Egy rövid kis forgatást hónapokba telt megtervezni – mondja Zwart. – Például ez az első film, amely az elmúlt húsz évben, azaz a Bertolucci-féle Az utolsó kínai császár óta a Tiananmen-hídon és a Tiltott Városban foroghatott.”

Chan számára a film a hazatérést és egy álom valóra váltását jelenti. „Annyira hálás vagyok, hogy Kínában forgattunk. Lehet, hogy a történelmünk ötezer éves, de a kormányunk csak hatvan éves, egy fiatal kormány. A közönség megismerheti a filmből a kínai kultúrát, a kínai harcművészetet. Ez jó reklám nekünk” – örvendezik.

Jada Pinkett Smith producer szerint az eredeti helyszíneken való forgatás csak tovább erősíti a színészek játékát. „Utánozhatatlan energia árad az ilyen helyekből. Lehetetlen stúdióban rekreálni” – mondja.

„Kínából csak egy van, és számunkra mnt családnak is hihetetlen élmény volt a közös munka – folytatja. – Ilyen csak egyszer adódik az életben, sosem feledjük. És persze van egy remek filmünk, ami majd mindig emlékeztet minket rá.”

A forgatás központja a Pekingi Filmstúdió volt. Itt egy már létező, üres hétemeletes házat használtak a filmbéli „Beverly Hills-lakópark”, Dre és édesanyja lakhelyéül. A tetőn is forgattak, mikor Han úr és Dre tréningje kezdetét veszi. Han úr házát és garázsát is itt keltették életre – létező építményekből és díszletelemekből.

Egy pekingi helyszín – a Pekingi Erdőgazdálkodási Egyetem 3-as számú épülete – játszotta a detroiti utcát, ahol Dre és édesanyja történetet kezdetét veszi.

Az egyik leglátványosabb jelenetet a patinás Pekingi Shaolin Wushu Iskolában forgatták. Itt négyszáz, hagyományosan vörös gi-be öltözött diák végezte napi testedzését. Az 1991-ben alapított iskola általános és középfokú képzést nyújt – a wushu szellemében.

Smith szeretetett együtt dolgozni a kínai színészekkel. „Tőlük megtanultam kungfuzni, ők meg megtanultak tőlem angolul néhány szót, például: Hali! Mizu?”

A Tiltott Város

A Tiananmen-hídon és a Tiltott Városban forgatni izgalmas, de nehéz feladat volt a színészeknek és a stábnak egyaránt. A kínai hatóságok ritkán adnak engedélyt itteni forgatásra – nyugati stáb több mint húsz éve nem kapott rá lehetőséget.

Zwart szerint: „Sietnünk kellett, mert összesen két óránk volt az egész jelenetre. Szerencsére a stáb nagyon rugalmas volt, és hihetetlen élmény, hogy itt forgathattunk.”

A Tiltott Város volt a kínai császár otthona, itt állt a trónja 1420 és 1912 között, amikor is az utolsó kínai császárt elüldözték. Nevét onnan kapta, hogy a császár kifejezett engedélye nélkül senki sem léphetett be a palotába, vagy távozhatott onnan. A Tiltott Város, mely 7,8 millió négyzetláb területet és 960 építményt foglal magában, ma a Palotamúzeum otthona, és 1987 óta az UNESCO Világörökség része. A Tiananmen-hídat gyakran a város főbejárataként emlegetik.

Az alkotók a Tiltott Városra néző Arany Buddhában is forgattak. A szentélyt Peking legmagasabb pontjára építették, zavartalan 360 fokos látképet kínál a városról.

A Kínai Nagy Fal

A karate kölyök (The Karate Kid) 2010Újabb kihívást jelentett a gyártásnak, hogy engedélyt kellett szerezni a Kínai Nagy Falon való forgatásra. „Han úr elviszi edzeni Dret a Nagy Falhoz – magyarázza Pinkett Smith. – Itt érez rá a mozdulatokra, aztán pedig végigfutnak a Falon. Mondjuk úgy, ez az ő Rocky-pillanata.

Mivel járműveket nem engednek fel a Falra, a stáb kézben cipelte fel a nehéz felszerelést. „Nagyon nehéz dolga volt a stábnak. A Falat elnézve nem is gondolnánk, milyen meredek tud lenni, pedig sok helyen az” – mondja Zwart.

Zwartot meglepte, mennyire magáénak érzi Chan a forgatást. „Jackie cipelte a felszerelést, segített felönteni vízzel az utat – mindent megtett, hogy a film elkészülhessen” – mondja.

A Falnak az a szelete, ahol a forgatás zajlott, Mutianyu-ban van, Huairou megyében, körülbelül 45 mérföldre Pekingtől. A Falat az Északi Qi Dinasztia (550–557) építette. A Ming Dinasztia (1368–1644) idején két híresen hazafias tábornok újraépíttette, hogy ezzel erősítse meg a stratégiai átkelő védelmi erejét. A Fal jelenti Kína északi védelmi vonalát, nemzedékek óta óvja a fővárost és a birodalmi mauzóleumokat.

A Nagy Fal a világtörténelem egyik legnagyobb építési vállalkozása. Észak-Kína hegyein ível át, Pekingtől észak-északnyugati irányban terül el, körülbelül 5500 mérföld hosszúságban.

 

Pekingben

 

További egyedülálló filmezési lehetőséget kínált Pekingben a Pekingi Fővárosi Nemzetközi Repülőtér, Kína legnagyobb és legforgalmasabb reptere, mely egyben Kína nemzeti repülőtársasága: az Air China főhadiszállása; a Foton Autógyár, egy high-tech teherautó-gyártó cég, mely Sherry új munkahelyeként szolgált; és a Wang Fu Jing Nass Utca, ez az érdekes ételeiről híres pekingi környék, ahol Dre és Mei Ying sült skorpiót fogyaszt a randijukon. „Egyetlen skorpiónak sem esett bántódása a forgatás során – mondja Zwart mosolyogva. – A kellékesek lisztből formázták meg az ál-skorpiókat, majd kisütötték őket Jadennek és Wen Wennek.”

A China Film Group Filmbázis Huairou-ban terül el, nagyjából 90 percre Pekingtől. Ez egy modern filmstúdió – itt építették meg Sherry és Dre lakásának belsőit, Mei Ying hegedűestjének nézőterét és a nagyszerű hegyi templomot.

 

A Wudang-hegység

 

A film egyik legmeghatóbb, leghatásosabb jelenete akkor jön el, mikor Han úr zarándoklatra viszi Dret a Wudang-hegységbe, hogy együtt fedezzék fel a kung-fu forrását. Csak akkor ihat Dre a kung-fu forrásából, ha megmássza a hegyet.

Az alkotók délre, Közép-Kínába utaztak a mitikus hegyekhez. Négy napot forgattak ott. Ez a film lenagyobb szabású helyszíne. A színészek, a stáb és a felszerelés drótkötélpályán jutottak fel a hegyre, onnan pedig csúszos kőlépcsőkön másztak fel a templomhoz.

Zwart az interneten bukkant rá a helyszínre. „A templomok között keresgéltem, mikor rábukkantam az Arany Hegycsúcsra. Ez a legszebb templom, amit életemben láttam. És csak aztán tudtam meg, hogy Wudang Shan és környéke a kung-fu őshazája. Éreztem, hogy oda kell mennünk. Ennek a templomnak az auráját és energiáját semmi sem pótolhatja.”

Zwart szerint lépésről lépésre derült ki, mennyi akadályt kell legyűrniük a forgatáshoz. „Kicsit bűntudatom volt, amiért arra kértem a stábot, hogy erre a lehetetlen helyre felcipelje a felszerelést – mondja. – Nem tudtuk megoldani a szállítást. Csak a lépcsőt használhattuk. Próbáltuk a lehető legkönnyebb felszerelést felvinni.”

Jackie Chan, Jaden Smith - A karate kölyök (The Karate Kid) 2010A nehézségek ellenére Will Smith is úgy véli, hogy a wudangi jelenetek kihagyhatatlanok voltak. „Életünk minden perce az élményszerzésről és a jellemfejlődésről kell hogy szóljon. Így ha lehetőség adódik egy olyan helyen forgatni, mint Wudang, akkor meg kell ragadni! Itt vagyunk, ismerkedünk Kína történetével, és felfedezünk egy ilyen gyönyörű helyet. Kivételes lehetőség, hogy itt forgathatunk” – lelkesedik.

Több jelenetet is forgattak a hegyen, melyek lényegesek Dre fejlődése szempontjából. „A botos jelenetet Jackie korábbi filmjei ihlették. Itt egy bábszínházi figura mozgását utánozza, ennek később még jelentősége lesz – jegyzi meg Zwart. – Azt is itt forgattuk, mikor Dre megigézve bámul egy nőt, aki irányított mozdulatokkal bűvöl el egy kobrát. Lenyűgöző

 

Will Smith fiacskája a babébrjaira tör. A 12 éves srác meg is kapta első főszerepét a Karatekölyök újraforgatott változatában, és máris magasra emelte a lécet.

A legújabb karatekölyök

– Ismered az eredeti filmet?

– Igen, rajongója lettem. Szerintem nagyon jó – mondjuk, kicsit régi film. Pont ezt fogják majd mondani az Avatarra is 20 év múlva!

– Milyen érzés volt, hogy főszerepet kaptál ebben a filmben?

– Nehéz főszereplőnek lenni. Az időbeosztásom is minden pillanatban változott.

– Hogyan nézett ki egy napod?

– Anyám keltett 8.30-kor, 9.30-kor ki is keltem az ágyból, fogat mostam, lezuhanyoztam, ettem, végighallgattam egy jó hosszú szónoklatot apámtól a meló előtt, aztán beültem a kocsiba, és elindultam dolgozni. Majd fodrász, smink, egy kis pihenés a lakókocsimban, utána pedig forgattunk pár jelenetet. Először csak elpróbáltuk, a stáb felállította a kamerákat, aztán vissza a lakókocsiba. Amikor pedig mindent felvettünk, hazamentem, és két órán keresztül World of Warcraftoztam.

– Miért edzettél annyit a film kedvéért?

– Keménynek kellett maradnom. Olyan akarok lenni, mint Taylor Lautner. Mondjuk, ha kellene egy kaszkadőr egy új Twilight-filmbe, vagy ilyesmi, akkor mehetnék helyette. Készen vagyok az akcióra, bármikor képes lennék vérfarkassá változni!

– Hogyan jöttél ki a kínai gyerkőcökkel? Tanultatok egymástól valamit?

– Kungfuzni tanultam tőlük, én meg megtanítottam nekik angolul azt, hogy 'mizu'.

– Mi a helyzet a kínai kajával?

– Nem ettem semmi helyi ételt, amíg kint voltam, csak hamburgereken éltem. Hatalmas hamburgereken! Nem is hittem volna, hogy ennyire jók Kínában is.

 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Március / 2020 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 31695
Hónap: 1468
Nap: 41